Fotogallerij

Over Nomadic Yurts

Enige in België gespecialiseerd in verhuur van Yurts

Al 10 jaar specialist

 

Nordic Tipis van Tim Blanckaert is al 10 jaar specialist in de verkoop en verhuur van bijzondere tenten. Wij zijn een jong bedrijf met een passie voor tenten en evenementen. En dan vooral voor bijzondere tenten.

Ons assortiment tenten groeit jaarlijks en wij zijn in veel gevallen betrokken bij de ontwikkeling van de verschillende ontwerpen. Mocht u aanpassingen willen op bestaande ontwerpen dan is dat in veel gevallen mogelijk.

Vanuit onze ervaring en passie hebben wij de Yurt ontwikkeld, uniek in België. Een Yurt koop of huur je niet elke dag. Advies, een goede begeleiding en service zijn daarom heel belangrijk. Wij denken daarom ook graag mee over de mogelijkheden van uw project of evenement.

Bij verhuur of aankoop van meerdere yurten wordt een passende offerte gemaakt. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

 


  • ♦ Opgericht in 2007

  • ♦ Dé referentie voor originele tenten

  • ♦ Meer  dat 10 jaar ervaring in evenementen

  • ♦ Meer dan 10.000 gasten genoten van al onze evenementen

  • ♦ Ideaal voor feestjes van 50 tot 250 gasten

  • ♦ Enkel in Yurts of in combinatie met Tipi

  • ♦ Opbouw in enkele dagen

  • ♦ We leveren in heel België

 

“Als professioneel team streven we er steeds naar uw verwachtingen te overtreffen”

 

     

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

 

YURTS?

 

De kans is groot dat je nog niet bekend was met het woord ‘yurt’. Een yurt is een tent die Mongoolse nomaden opzetten tijdens hun reis, met de meest indrukwekkende houten frames en tentzeil gemaakt van vilt en canvas.

Het merendeel van de Yurts uit ons aanbod is groot opgezet, voorzien van een houten vloer, eventueel meubilair en zelfs een kachel.

Als je eens een evenement wilt beleven als een echte reiziger, boek dan nu een Mongoolse nomadentent!

Ben je op zoek naar een origineel thuiskantoor, slaapkamer, ontspanningsplaats of vergaderruimte? Dan kan ook je eigen Nomadic Yurt kopen, helemaal naar eigen smaak.

OORSPRONG

 

Een yurt is eigenlijk een traditionele nomadentent. Het woord yurt is afkomstig uit het Turks en betekent “thuis”. Hoewel we bij een yurt vooral aan Mongolië denken, is de Mongoolse term ger.

De ronde yurt bestaat uit een houten frame dat bedekt is met een dikke wollen viltdoek. Bovenaan in het dak is een ronde opening waarlangs de rook van de kachelpijp wordt afgevoerd. De ingang bestaat meestal uit een massiefhouten deur die altijd op het zuiden gericht is.

Hun kegelvormige tenten bestaan uit een eenvoudige houten structuur bekleed met dierenhuiden. In deze tenten is het behaaglijk warm dankzij het vuur dat ook diende om voedsel klaar te maken , kleren te drogen of andere huishoudelijke taken.

Een joert is een traditionele ronde tent die vooral wordt gebruikt voor bewoning door rondtrekkende veenomaden, die schapen, geiten, kamelen en/of paarden houden, en die leven in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië. Men ziet joerts in Mongolië ook aan de rand van steden en in Kirgizië in meer bergachtige gebieden.

 


 

Het woord “joert” is afgeleid van het Russische joerta en Joert wordt ook buiten Rusland het meest gebruikt, omdat de Russen in het verleden over veel Centraal-Aziatische gebieden hebben geheerst. De Russen hebben het woord geleend uit een Turkse taal. Eerder werd de joert in het Russisch kibitka genoemd.

De inrichting van joert geeft de sociale en spirituele ordening van de daarin levende familie weer. Ieder familielid kent zijn plaats in de joert. Dat is nodig want de ruimte is minimaal. Zo loopt bijvoorbeeld, indien nodig, iedereen tegen de richting van de klok om botsingen te vermijden.

De joert gaat door zijn duurzaamheid en zelfconstructie vaak generaties mee. De ger, die door de Russen gestandaardiseerd is, heeft delen die gemakkelijk te vervangen zijn. Mongoliërs kunnen hun eigen joert samenstellen uit los gekochte onderdelen.

Binnen veel Centraal-Aziatische culturen heeft de joert een symbolische functie. Op de vlag van Kirgizië is een gestileerde afbeelding van de shangrak centraal weergegeven. In oude Kazachse gemeenschappen werd de kroon vaak behouden, terwijl de overige delen van de joert vaak gerepareerd of opnieuw opgebouwd werden. De kroon werd bij het sterven van de vader overgegeven aan zijn zoon.